ContactInloggen
Home
Contact Inloggen

De reis van rauwkost

Benieuwd naar hoe de reis van rauwkost verloopt? Peter neemt je mee door het proces en geeft je een exclusief kijkje achter de schermen!

Hero image

Een kijkje in de (snij)keuken

Bij Daily Fresh Food worden iedere dag wel 29 verschillende soorten rauwkostsalades gemaakt, inclusief 7 sous vide rauwkostsalades. De reis van rauwkost is een uitgebreid proces waarbij verschillende afdelingen nauw samenwerken. Van het voorbereiden van de groentes tot het leveren van de perfecte salades aan de klanten, elke stap vereist zorg, precisie en teamwork. Peter Courage is al twee jaar werkzaam als leidinggevende en meewerkend voorman in de snijkeuken van Daily Fresh Food en speelt een sleutelrol in dit proces. Hoewel Peter op papier leidinggevende is, werkt hij ook actief mee op de afdeling. Hij vervult daarnaast een ondersteunende rol voor zijn collega’s. “Als leidinggevende vind ik het belangrijk dat onze medewerkers hun werk goed kunnen uitvoeren. Daar krijg ik echt energie van,” vertelt hij.

Peter is bijzonder trots op het team waarmee hij werkt. “We hebben een heel divers team van mannen en vrouwen uit allerlei windstreken,” zegt hij. “Het is geweldig om te zien hoe iedereen zijn eigen bijdrage levert aan het proces.” De medewerkers op de rauwkostafdeling werken in dag- en nachtdiensten. “Onze dagdienst en nachtdienst zijn goed op elkaar afgestemd. De dagdienst voert het voorbereidend werk voor de nachtdienst uit en andersom gebeurt dit ook weer. Het is als een cirkel die altijd door blijft draaien,” vertelt Peter.

Ondanks dat Peter dagelijks omringd is door rauwkost, blijft hij een grote fan van rauwkostsalades. “De Mea Pittige rauwkostsalade is mijn favoriet,” zegt hij enthousiast. “Maar eerlijk gezegd kan ik van elke rauwkostsalade genieten. De juiste dressing maakt het voor mij helemaal af.”

Nieuwsgierig naar hoe de reis van rauwkost verloopt? Peter neemt je mee door het proces en geeft je een exclusief kijkje achter de schermen!

Stap 1: Ontvangst en voorbereiding

De reis van rauwkost begint met de levering van ongesneden groentes, die dagelijks binnenkomen via de AGF-Orderpick. “We krijgen producten van leveranciers die we zelf verder verwerken,” legt Peter uit. “Wanneer de producten binnenkomen, worden ze gecontroleerd op kwaliteit. Vervolgens worden ze grondig met de hand gewassen om ervoor te zorgen dat ze klaar zijn voor de volgende stap.”
Expertise image
Expertise image

Stap 2: Snijden van de groentes

Na het wassen, wordt op basis van de bestellingen een snijlijst opgesteld. Vervolgens zorgen de medewerkers in de snijkeuken ervoor dat de groentes in de juiste vormen worden gesneden: plakjes, julienne of blokjes. Hierin wordt ook weer onderscheid gemaakt tussen verschillende groottes. “We gebruiken verschillende machines, afhankelijk van wat we nodig hebben,” vertelt Peter. “De blokjesmachine snijdt de rauwkost in blokjes en de bandsnijmachine zorgt voor alle andere vormen.”
Expertise image

Stap 3: Mengen van de rauwkost

Nadat de groentes in de juiste vormen zijn gesneden, komt er een splitsing in het proces. “De groentes die we voor de
reguliere rauwkostsalades gebruiken, worden met de hand gemengd volgens recept,” zegt Peter. De groentes voor de sous vide rauwkostsalades gaan naar de Convenience afdeling. Hier worden dressings en andere smaakmakers toegevoegd aan de salades en krijgen ze een speciale sous vide behandeling. Hierdoor behouden ze hun lekkere smaak en lange houdbaarheid.

Stap 4: Verpakken van de rauwkost

Wanneer de groentes perfect zijn gemengd, is het tijd om de rauwkost te verpakken. Dit gaat via een speciale machine die werkt met een lopende band. “Elke verpakking krijgt een ingrediëntensticker en een datumsticker, zodat de klant weet welke ingrediënten in het product zitten en tot wanneer het te gebruiken is (TGT-datum),” geeft Peter aan.
Expertise image
Expertise image

Stap 5: Orderpicken en bezorgen

Als de rauwkostsalades zijn verpakt, worden ze naar de afdeling Orderpick gebracht. “Hier worden alle bestelde producten verzameld en krijgen ze een laatste check,” vertelt Peter. Alle andere door de klant bestelde producten worden aan de bestelling toegevoegd. Tot slot worden de bestellingen door onze chauffeurs bezorgd bij de klanten. “Dit gebeurt in gekoelde vrachtwagens, zodat onze klanten altijd verse producten krijgen geleverd”, voegt Peter toe.