ContactInloggen
Home
Contact Inloggen

Vers onderweg

Een dag op pad met vrachtwagenchauffeur Jurgen Graus

Hero image

Elke (werk)dag om 3.15 uur je bed uit, dagelijks zo’n 400 km afleggen en alle weersomstandigheden trotseren. Het leven van een vrachtwagenchauffeur van Daily Fresh Food gaat wel degelijk over rozen. Tenminste als je het Jurgen Graus (56) uit Kerkrade vraagt. Al 19 jaar rijdt hij met plezier dag in dag uit vanuit Geleen op de vrachtwagens van Daily Fresh Food en bezorgt versproducten bij zorginstellingen door het hele land. Hoe zo’n dag eruitziet? Hij neemt je graag mee!

3.15 uur: Opstaan en gáán

Voor de meeste mensen voelt dit tijdstip toch echt nog als diep in de nacht, maar voor Jurgen is het gewoon ochtend. “Het went echt, geloof het of niet. Mijn biologische klok weet precies wanneer ik vroeg op moet en wanneer niet. Gelukkig slaap ik op vrije dagen gewoon uit. Vroeg opstaan gaat me inmiddels makkelijk af. Het fijne van zo’n vroege start is dat ik in no-time van Kerkrade naar de standplaats in Geleen rijd. De weg is nog lekker rustig, dus dat scheelt.”

04.00 uur: De vrachtwagen vol laden

Bij aankomst in Geleen staat de vrachtwagen soms al kant-en-klaar beladen. “Maar als het nodig is, help ik mijn collega’s nog even met laden. Dit is vaak ook hét moment om nog even bij te praten met de andere chauffeurs. Een beetje geouwehoer op de vroege ochtend hoort er dan soms bij!” zegt Jurgen lachend. “Mijn wagen is dan volgeladen met versproducten, zoals vlees, vis, groente, fruit en zuivel. Maximaal 34 containers passen erin. Alles wordt van tevoren berekend en super efficiënt ingepland. Het is fijn dat ik daar zelf niet over hoef na te denken; ik kan meteen de weg op.”

“Heerlijk vind ik dat, het gevoel van vrijheid. Ik ben eigen baas in mijn cabine, bepaal de radiozender én hoe hard ik meezing.”

Single image

04.30 uur: De weg op

“Ik rijd meestal een vaste route richting Tilburg, Breda en vaak nog verder. Heerlijk vind ik dat, het geeft me een gevoel van vrijheid. Ik ben eigen baas in mijn cabine, bepaal de radiozender én hoe hard ik meezing,” grapt hij. Eenzaam voelt hij zich nooit, zo alleen in de vrachtwagen. “Je hebt altijd mensen om je heen in het verkeer, er is genoeg te zien en bij de zorginstellingen waar ik lever, zie ik vaste gezichten. Nee hoor, ik voel me nooit alleen.”

06.00 uur: Eerste stop – en een bakkie

Rond zes uur komt Jurgen meestal bij zijn eerste klant aan, waar vaak al een kop koffie op hem wacht. “Soms heb ik een sleutel en lever ik alles zelf af op een centrale plek. Bij grotere locaties, zoals ziekenhuizen, ben ik soms wel anderhalf uur bezig, omdat ik op meerdere afdelingen moet lossen.” Het contact met klanten is voor Jurgen een van de leukste dingen aan zijn werk. “Je bouwt echt een band op. Laatst vertelde iemand me dat ze aan mijn manier van indraaien kunnen zien dat ík het ben. Geweldig toch? En als er een keer iets misgaat, lossen we het samen op. Dat is gewoon teamwork en dat werkt fijn voor beide kanten.”

Expertise image
“Je bouwt echt een band met de klanten op. Laatst vertelde iemand me dat ze aan mijn manier van indraaien kunnen zien dat ík het ben. Geweldig toch?”

07.30 uur: De route vervolgen

De volgende klanten staan op de planning. “Het is inmiddels wat drukker op de weg, maar dat hoort erbij. Net als het weer trouwens; regen, sneeuw, hitte; wij rijden altijd door.” De zomer vindt Jurgen zwaarder dan de winter. “Je staat constant met wisselende temperaturen te werken. Soms is het buiten 30 graden en loop je vervolgens in je poloshirt de laadruimte in waar het maar 4 graden is. Daar moet je tegen kunnen.”

11.00 uur: Pauze en terugreis

Nadat hij zo’n tien tot elf klanten heeft bezocht, begint Jurgen aan zijn terugreis naar Geleen. “We houden ons natuurlijk aan de rijtijdenwet: maximaal vierenhalf uur rijden en dan een verplichte pauze. Even een kop koffie, een broodje eten en dan weer door.”

12.30 uur: Terug in Geleen

Terug in Geleen, zet Jurgen zijn vrachtwagen weer mooi op de plek. Zijn werkdag zit erop. “Ik rijd meestal dezelfde vrachtwagen. Onlangs kreeg ik de eer om een van de eerste nieuwe wagens te rijden. Die hebben cameraspiegels, een dashboard dat lijkt op dat van een Tesla en een veel slimmere indeling van de laadruimte. Even wennen, maar het rijdt heerlijk!” Het werken met goed materiaal is volgens Jurgen een van de redenen waarom hij al bijna twintig jaar met plezier bij Daily Fresh Food werkt. “Alles is goed geregeld, van je planning tot je vrachtwagen. Je krijgt de middelen om je werk zo goed mogelijk te doen.” Zijn enthousiasme werkt zelfs aanstekelijk, want Jurgen’s zoon Dominique (26) heeft vorig jaar ook zijn vrachtwagenrijbewijs gehaald bij Daily Fresh Food. “Hij werkt hier nu ook. We rijden zelfs af en toe samen, omdat hij de routes moet leren. Dat maakt het extra speciaal. Hij neemt dus als het ware het stokje over. Al duurt dat nog wel even. Ik rijd zelf nog wel een tijdje door hoor.”

Single image